תקציר הספר
הספר "בשבילה גיבורים עפים" מציג מבט מסכם וביקורתי על מדינת ישראל והחברה הישראלית. הספר מסופר מנקודת מבטו של אריק, נער משיכון פועלים בחיפה. בספר גולל המספר את האירועים החשובים בישראל מנקודת מבטו, ומתאר כיצד השפיעו עליו ועל סביבתו, חבריו ומשפחתו. הספר מתאר את האירועים בארץ על פני כ-30 שנה: החל מפעולת כראמה ב-21 במרץ 1968 ועד עצרת השלום שבסופה נרצח ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר יצחק רבין, ב-4 בנובמבר 1995. המשפט הסוגר את הספר הוא "שחר של יום חדש", שנאמר ע"י אהוד ברק לאחר הבחירות ב-99'. הספר מכיל בתוכו כמה עלילות, אשר הופקו לסרט ולסדרת טלוויזיה. לצד המעקב אחר ההיסטוריה, מסופר על הקשר של הנער אריק עם השדכן, ניצול השואה יענקל'ה ברייד, מחלק זה של הספר יצר אבי נשר את הסרט "פעם הייתי", ומהחלק המסופר בפרקיו האחרונים של הספר על החילוץ של מיכל אבאדי, אחותו של אחד מחברי החבורה, מכת בארה"ב, יצרו סדרת טלוויזיה בשם "בשבילה גיבורים עפים".
הדמות המרכזית המספרת את הסיפור היא אריק ברושי, בתחילת הסיפור הוא נער בן 11. בבגרותו, לאחר שירותו הצבאי, אריק לא מצליח להחליט מה הוא רוצה לעשות בחייו. הוא נרשם לאוניברסיטה, ובכל פעם מתחיל ללמוד מקצוע - ומפסיק באמצע. חלומו הוא להיות סופר, ולאורך חייו הוא כותב למגירה ונותן רק לחברים ספורים לקרוא את כתביו. אחת מהעבודות המזדמנות בהן עבד הייתה ככותב במקומונים של חיפה, אך לאחר תקופה מסוימת הוא הפסיק להגיע ולפרסם כתבות. לאורך הסיפור הוא נגרר אחר חברו יורם לעסקאות מפוקפקות והשקעות בעייתיות, מהן הוא מפסיד חלק נכבד מכספו. לקראת סוף הספר הוא פותח יחד עם שותף בר, ומצליח לנהל אותו באופן רווחי.
בספר מתאר אריק, הנער המספר, את משפחתו - הוא בן יחיד, לאב שורד שואה מפולין ואמא ישראלית מקיבוץ עמק יזרעאל, ואת חבורתו - בני, החבר הטוב שלו, ציון, גדעון ויורם. בספר הוא כותב על הקשר איתם, על חייהם והתפתחותם לצידו, ועל ההשפעה של האירועים בישראל עליהם.
אחד מחבריו של אריק הוא מאיר, הספרן בספריית "אבא חושי", בה הוא השאיל ספרים כנער. הוא התחבר למאיר, אדם בשנות ה-40 לחייו, חולני ובודד, שתחביבו היה לנצור בזכרונו משפטים של פוליטיקאים ומנהיגי עולם בנאומים פוליטיים. בשנים בהן יש גל של מעשי אונס, חושד אריק במאיר כי הוא אחד מהמבצעים של מעשים אלו.
במהלך הסיפור מתואר מפגש של הנער עם השדכן יענקל'ה ברייד. אריק וחבורתו בוחרים למתוח את ברייד ומובילים אותו לבית הוריו של אריק, שם מסתבר שאביו של אריק הכיר את יענקל'ה בילדותו בפולין ולאחר המלחמה לא נפגשו. ברייד נותן לאריק לעבוד אצלו בתור מרגל אחר מיועדים לשידוך. לאחר מותו המפתיע, מוריש ברייד, שהיה ניצול שואה בודד בעל כסף ונכסים, את כל כספו ונכסים לאריק.
מיכל אבאדי, אחותו של חברו הטוב של אריק - בני, היא חברה טובה של אריק לאורך הסיפור. היחסים בניהם טובים, אך מיכל מבהירה לאריק כי לא יקרה בניהם שום דבר רומנטי לעולם. במהלך הספר מתחתנת מיכל עם לוי לוי, שנהרג בתאונת דרכים זמן מה לאחר החתונה, לפני שהם מביאים ילדים. לאחר מותו של בעלה, מיכל יוצאת לטיול בעולם, בסופו נכנסת לכת בארה"ב. בסוף הספר יוצאת החבורה, שמתאחדת בעבור פעולה זו, כדי לחלץ אותה ולהשיב אותה הביתה. הספר מסתיים בטיסה שלהם חזרה לישראל, במהלכה מיכל ישנה עליו והוא מבטיח לעצמו שמיכל והוא יהיו בני זוג.
"שחר של יום חדש."
אני הייתי ממליץ לקרוא את הספר כיוון שהוא מתאר באופן מעניין מאד אירועים משמעותיים במדינה מנקודת מבטו של הנער המספר, אריק. איך הם השפיעו עליו ועל סביבתו, משפחתו וחבריו. אני נהנתי לקרוא את הספר הכתוב מנקודת מבטו של אריק, שבתחילת הסיפור הוא נער ולאורך הסיפור קוראים גם על התפתחותו והתבגרותו, ועל השינויים שהוא וחבריו עוברים בחיים.
תמונה המייצגת את הספר
בתמונה רואים את הנער אריק יחד עם השדכן יענקל'ה ברייד, שהוא מסביר לו על עבודתו. בספר מתואר הקשר המיוחד בין אריק לברייד, ואריק מספר איך השפיעה עליו העבודה אצל ברייד. לאחר מותו, מוריש ברייד את כל רכושו לאריק, וסכום כסף זה עוזר לאריק להסתדר בחייו הבוגרים, כשהוא נמצא בין עבודות או עובד בעבודות קטנות, וחלומו הוא להיות סופר.
התמונה לקוחה מתוך הסרט "פעם הייתי" של אבי נשר,
המבוסס על הספר "בשבילה גיבורים עפים".
קישור אקטואלי
הספר עוקב אחר אירועים משמעותיים שקרו בישראל, בביטחון, בפוליטיקה ובספורט, ממבצע כראמה ב-1968 ועד עצרת השלום בסופה נרצח ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל ב-1995.
אריק, המספר, מתאר מנקודת מבטו את מלחמות ישראל, כיצד השפיעו על חייו, על חיי סביבתו, שכונתו וחבורתו. בתחילה, הוא מספר על אווירת האופוריה שלאחר מלחמת ששת הימים, אחר כך על ההפתעה שבמלחמת יום הכיפורים. במלחמת לבנון הראשונה הוא וחבריו מגויסים למילואים, ובאחד מימי הלחימה אחד מהחברים נהרג. המלחמה האחרונה המסופרת היא מלחמת המפרץ.
את האירועים הפוליטיים הוא סוקר דרך שתי נקודות מבט, האחת של אביו, שבכל מערכת בחירות קונה את כל העיתונים ועוקב אחר כל הפרשנויות, מתלונן ומתווכח - ובסוף מצביע לעבודה, השנייה נקודת במבט של דודתו הקיבוצניקית - המזדעזעת מעלייתו של בגין לשלטון ב-77', ונחרדת לגלות שבקיבוץ היה קול אחד למפלגת הימין הקיצונית של כהנא, מבלי לדעת שהמצביע היה בעלה שחזר בתשובה.
בהמשך, הוא עוקב אחר האירועים הפוליטיים מראייתו של חברו בני, המפרסם את דעותיו בעניין קיפוח התרבות המזרחית בעיתונות. הוא מסיים את ספרו בתהייה על המתרחש בכיכר מלכי ישראל בתל אביב, בעצרת השלום, בזמן שהוא נמצא על המטוס חזרה לארץ מארה"ב.
נוסף על כך הספר עוסק במעמדם של ניצולי השואה וביחסה של החברה הישראלית. אליהם דרך דמותו של יענקל'ה ברייד, ניצול שואה גלמוד שחי את חייו לבד. לאחר מותו הוריש ברייד את כל רכושו לאריק, מאחר שלא היה לו עוד אדם קרוב להוריש לו את כספו ונכסיו. דרך סיפורם של ברייד וקלרה עולה ביקורת על יחסה החשדני והמזלזל של החברה הישראלית כלפי ניצולי השואה.
נושא נוסף בו עוסק הספר הוא השפעת השירות הצבאי על צעירים: אריק וחבריו משרתים במקומות שונים במלחמת לבנון הראשונה. אריק מספר על חברו גדעון, שמתואר כנער ואיש מסודר ומאורגן, שיוצא בעל כורכו לשטח במהלך המלחמה. לאחר המלחמה חל שינוי לא מוסבר בהתנהגותו, הוא נהיה מבולגן ופזיז, משנה דעתו על נושאים, חוזר בתשובה ואז יוצא בשאלה, מנסה דתות אחרות, פותח עסקים וסוגר אותם, ומושפע ממאמרי חברו בעיתון בדבר "קיפוח המזרחים". לימים, מתארים החברים את ההתנהלות הזו כפוסט טראומה מהמלחמה, כשהם חוששים לפתוח מולו את העניין והוא מסרב לדבר איתם על שעבר עליו שם. בדרך זו מציף הספר נושא חשוב שבמשך שנים החברה הישראלית בתכחשה לו.
הבלוג על הספר "בשבילה גיבורים עפים" מסביר ומייצג את התקופה והחיים במדינת ישראל במחצית השניה של המאה ה-20. הבלוג מעורר השראה, מעוצב להפליא, מושך, ומעניין. עיצוב הבלוג משחק תפקיד מרכזי באיכותו הגבוהה של הבלוג. השילוב המחושב של תמונות, טקסט מודגש, קווי הפרדה, וחלקי טקסטים קטנים, יוצרים יחדיו חווית קריאה מהנה. התוכן המעניין מוסיף גם הוא לחווית הקריאה; התיאורים המפורטים, וסדר הדברים מצליחים למשוך כל קורא, וקל מאוד להתמצא בהם ולנווט בין כל החלקים השונים של הבלוג. הסיפור המורכב מפורק לחלקים מנוסחים ומעובדים כך שקל להבין את העלילה, ועם זאת, יוצרת תחושה של סקרנות כפי שאנו רוצים להמשיך ולדעת את שאר הסיפור, ולקרוא את הספר עצמו. מערכת היחסים המורכבת בין אריק ליענקל'ה ברייד מתוארת להפליא, אהבתי מאוד שדיברת על כך שברייד…
אורי, כתבת דברים מאוד מעניינים על הספר. תיארת מאוד יפה את הנושאים המרכזיים בהם עוסק הספר. "בשבילה גיבורים עפים" הוא רומן שמתאר את מורכבותה של הזהות הישראלית במחצית השנייה של המאה ה-20. יפה מאוד!!!