top of page

חיי פיי- יאן מרטל

amit1132005

הרעייון המרכזי


הרעיון המרכזי בספר חיי פיי הוא שבני אדם ובעלי חיים זהים אחד לשני בתכונות ובאינסטינקטים והם זקוקים אחד לשני בשביל לחיות. ההישרדות היא בזכות התושייה וההתגברות על הפחד.


 

דוגמאות שונות מהספר

הספר עוסק בסיפור הישרדותו של פיי פאטל ששרד חודשים רבים בסירה בלב הים ביחד עם טיגריס ועוד חיות משונות. הספר מעורר שאלות אצל הקוראים לגבי דת חיי האדם ובעלי חיים. ויש בספר לא מעט רגעים סוערים ומרגשים. אחד הרגעים שהשאירו אותי בשוק מוחלט בזמן הקריאה היה שהטיגריס על הסירה של פיי טרף שורד נוסף שנמצא בים. בשלב הזה של הסיפור עברו חודשים רבים על הסירה ופיי כבר התעוור מצמא ורעב נוראי. בנס פיי שומע שורד נוסף בים שגם הוא התעוור, ושניהם מתרגשים שהם מוצאים בן אדם אחר אחרי המון זמן שהם לבד והם מדברים זה עם זה. לאחר מכן השורד הנוסף עולה לסירה של פיי והם מתחבקים וכל כך שמחים להיות סוף סוף עם בן אדם אחר. אבל כמה רגעים לאחר מכן הוא הולך לאזור של הטיגריס בספינה והוא טורף אותו. פיי נשבר באותו רגע שהטיגריס, שאיתו יצר קשר הישרדותי, לקח ממנו חיים אחרים ובאותו רגע במילותיו "משהו בי מת באותו יום, ומעולם לא שב לתחייה".



 

פיי שהוא גר בהודו נפגש והתחבר עם דתות שונות הינדואיזם, נצרות ואסלאם. הוא גדל לאהוב את כל הדתות והחשיב את עצמו כהינדי מוסלמי ונוצרי. אחד הרגעים האהובים עליי בספר זה כאשר הוא והוריו הולכים בטיילת ופוגשים בבת אחת את הכומר, האימאם, והחכם ההינדי שאותם פיי פגש והתחבר אליהם ולדתות שלהם. ובעצם, כולם נפגשו בבת אחת, כשהם לא יודעים שפיי הלך לדתות שונות. זה מוביל לוויכוח סוער בין השלושה לגבי הדתות השונות, כשבסוף הם אומרים לפיי שהוא חייב לבחור בדת אחת, ושהוא לא יכול להיות שייך לכמה דתות במקביל. פיי עונה על זה בתמימותו שהוא אוהב את כל הדתות וכל האלים, ושכל הדתות צודקות. מה שאני אוהב כל כך בקטע הזה הוא המסר האקטואלי שזה מעביר לגבי ריבים בין דתות שונות ברחבי העולם. פיי מעלה שאלה טובה ומעוררת מחשבה. למה יש מריבות בין דתות שנות אם בסופו של דבר אנחנו פשוט רוצים לאהוב את אלוהים בדרך שלנו?



 

הסצנה השלישית והאחרונה שאני הולך לדבר עלייה מתרחשת בסוף הספר והיא מעבירה את הרעיון המרכזי של הסיפור. בסוף הסיפור פיי מצליח לשרוד ורוצים לראיין אותו שני אנשים יפנים ממשרד התחבורה הימי היפני לגבי ספינת ה'צמצום' שטבעה בים. (כשפיי ומשפחתו היגרו מהודו הם היו על הספינה היפנית שטבעה ורק פיי שרד). פיי מספר את סיפורו ואת הדברים המחרידים והמרהיבים שראה שכללו אי אצות צף שעליו חי לתקופה, קרב בין אורנגאוטן וצבוע וכמובן איך הוא שרד ביחד עם טיגריס למשך חודשים רבים. אך שהוא מסיים את סיפורו המופלא הם לא מאמינים וחושבים שהוא משחק בהם ומשקר להם, והם מבקשים ממנו לספר את הסיפור האמיתי של מה שקרה לו במהלך שהותו בלב הים, ואיך הוא שרד. פיי מספר להם את ה"סיפור האמיתי" שלו ולמעשה הוא מספר את אותה השתלשלות אירועים אבל הוא מחליף את בעלי החיים בסיפור בבני אדם, ובזמן שהוא מספר את הסיפור המזויף הם מאמינים לדבריו, ורק אחרי שהוא מסיים את סיפורו הם קולטים שזה אותו סיפור רק עם בני אדם במקום חיות. כאשר הם מסיימים את הראיון פיי שואל אותם איזה סיפור הם העדיפו והם עונים לו שעדיף הסיפור עם החיות שהם לא האמינו לו בהתחלה.


מה שאני כל כך אוהב בסצנה הזאת זה שהוא באמת מראה שבני אדם ובעלי חיים מאוד דומים בהתנהגותם ובתכונות שלהם.


 

תמונה על הספר ומשמעותה





התמונה הזאת מייצגת את הספר מכיוון שהיא ממחישה את הרעיון המרכזי של הספר שהיא שבני האדם ובעלי החיים דומים בתכונות שלהם ובאינסטינקטים ההישרדותיים שלהם. אפשר לראות בתמונה את פיי והטיגריס במצב הישרדותי קיצוני, ושהם באותה פוזה שהם מראים את המגננות ההישרדותיות שלהם בכך שהם רוצים להראות דומיננטיות ושליטה אחד על השני בשביל לשרוד. בנוסף לזה לאורך כל הסיפור הטיגריס ופיי יוצרים קשר של הישרדות, והצבת גבולות אחד לשני מה שעוד יותר מדגיש את הדמיון בין בעלי חיים לבני אדם.


 

ציטוט מהספר

"שדה הקרב העיקרי על הטוב אינו המישור הפתוח של הזירה הציבורית, אלא קרחת היער הקטנה של כל לב ולב" אני חושב שהציטוט הזה מהספר הוא משפט לחיים מכיוון שאם אנחנו רוצים לשנות את העולם לטובה אנחנו צריכים קודם לשנות את עצמנו ולשפר את עצמנו בשביל עולם טוב יותר.


 

המלצה וקישור אקטואלי

אני ממליץ על הספר הזה מכיוון שיש בו מסרים חשובים מאוד על החיים, על דת ועל בעלי חיים והקשר שלהם לבני אדם, וכמובן זה ספר עם רגעים רבים של מתח וטוויסטים רבים בעלילה. אני חושב שהספר גם מאוד רלוונטי להיום מפני שהוא מדבר על מאבקי הדתות השונות אל מול אמונה פשוטה ואמיתית באלוהים. הספר עוסק גם בקשר בין בני האדם לבעלי החיים, ובדמיון ביניהם.





 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול

שואה שלנו מאת אמיר גוטפוירנד

הרעיון המרכזי בספר שואה שלנו הוא החיים של ניצולי השואה בישראל והתמודדות שלהם בחברה הישראלית. הספר עוסק בניצולי השואה בישראל ובחברה...

2 Comments


Peleg Conforti
Peleg Conforti
Dec 27, 2022

אני בחרתי לקרוא את הבלוג מכיוון ששמעתי על הספר בעבר אך אף פעם לא יצא לי להיכנס ולקרוא אותו, גיליתי קונספט מעניין שמעלה שאלות ותהיות על מקומנו בעולם ובחברה, והיחס שלנו כבני אנוש אל עולם הטבע לא כנעלים מעליו אלא כשווים. הבלוג כתוב בצורה נחמדה ומעניינת, מופרד בקווים המאפשרים קריאה נוחה, ופונה לקורא בצורה היוצרת עניין. אני למדתי מהבלוג על הרעיון המעניין של השוואת בעלי החיים לבני אדם, תמיד ראיתי את עצמי כבן אנוש, שונה מבעלי החיים, אבל יכול להיות שבעצם כאשר האדם נדחק לפינה בצורה קיצונית הוא מאבד את "האנושיות שלו", ובסופו של יום אין הבדל ביננו לקרובינו מעולם הטבע. בלוג מאוד מעניין ומעורר מחשבה😊

Like

עמית, כתבת דברים מעניינים מאוד על הספר. אין ספק שזהו ספר מעניין בזכות עלילת ההישרדות של פיי בלב ים, בזכות הקשר שנרקם בינו לבין בעלי החיים ובזכות הרעיונות העמוקים יותר כמו שאלת האמונה באלוהים, המאבק בין הדתות השונות מוצג באור נלעג, דווקא באמצעות הילד שמגדיר את עצמו כמי ששייך לכל הדתות שהוא מכיר. הספר מתאר מתאר את התושייה וההתגברות על הפחד כתכונות אנושיות חשובות שהכרחיות להישרדות. בסיומו עולה נושא נוסף של איך לספר את המציאות. פיי מספר שתי גרסאות של סיפורו, האחת עם בעלי החיים והשנייה עם בני אדם. ההשוואה בין הסיפורים מעוררת מחשבה על בני האדם.

יפה מאוד!

Like

:פרטי תקשורת

כתובת: דרך ירושלים 32 רחובות

טלפון חטיבה עליונה: 08-8644092

טלפון חטיבת ביניים: 08-6373759

פקס:  08-9364489

דואר אלקטרוני:

חטיבת ביניים: hativamada2@gmail.com

חטיבה עליונה: hativamada@gmail.com

  • Facebook

כל הזכויות שמורות לקריית החינוך למדעים 2022

madaim.png
bottom of page